Projekt
,,Zachowaj równowagę”
„Edukacja i wdrażanie zasad prawidłowego
żywienia i aktywności fizycznej
w przedszkolach, szkołach: podstawowych, gimnazjalnych
i ponadgimnazjalnych oraz ocena wpływu tej edukacji na sposób żywienia,
stan
odżywienia i poziom wiedzy i młodzieży”
Celem projektu jest wdrażanie zasad prawidłowego żywienia i aktywności
fizycznej
u dzieci i młodzieży poprzez kształtowanie prozdrowotnych postaw i w
konsekwencji zapobieganie rozwojowi nadwagi
i otyłości oraz innym chorobom
przewlekłym.
Zadania programu realizowane będą przez:
- organizowanie wspólnych drugich śniadań na terenie szkoły,
- zapewnienie odpowiednio długiej przerwy śniadaniowej,
- zapewnienie obiadów szkolnych zgodnych z zaleceniami i normami,
- prowadzenie „reklamy pozytywnej” - plakaty,
- rozwijanie wśród uczniów wiedzy kulinarnej zgodnej z zasadami racjonalnego
żywienia- zajęcia praktyczne,
- edukacja rodziców w zakresie edukacji fizycznej i zdrowego żywienia,
- promowanie aktywności fizycznej na terenie szkoły,
- organizowanie imprez sportowych i rekreacyjnych dla uczniów,
- organizacja festynów rodzinnych.
Projekt Zachowaj Równowagę organizowany jest przez Instytut Żywności
i Żywienia w ramach Szwajcarsko - Polskiego Programu Współpracy
„Zapobieganie nadwadze i otyłości oraz chorobom przewlekłym poprzez
edukację społeczeństwa w zakresie żywienia i aktywności fizycznej".
Instytut Żywności i Żywienia im. prof. dr med. Aleksandra Szczygła został
powołany uchwałą Rady Ministrów z dnia 12 kwietnia 1963 r. jako główna
placówka naukowo-badawcza w zakresie szeroko ujętej problematyki żywienia
człowieka. Jego utworzenie nastąpiło przy aktywnym współudziale doradczym i
finansowym Organizacji ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO). Od tej pory jest
wiodącą jednostką w obszarze jakości zdrowotnej żywności, żywienia oraz
prewencji przewlekłych chorób niezakaźnych związanych z nieprawidłowym
żywieniem.
Projekt jest współfinansowany przez Ministerstwo Zdrowia.
Instytucja realizująca:
Instytucja współfinansująca:
Szkolny koordynator projektu: Elżbieta Małecka
Wiosenne przysmaki z własnej hodowli
Pierwszakom udało się założyć i wyhodować
szczypiorek. Przez dwa tygodnie dzieci pielęgnowały posadzone
cebule i prowadziły obserwacje młodej rośliny. A kiedy szczypior
osiągnął odpowiednie rozmiary posłużył młodym hodowcom jako
kanapkowy przysmak.
Oj smakowało!
Dzieciaki z klasy I a
W zdrowym ciele zdrowy duch
Przez ostatni tydzień lutego i
pierwszy tydzień marca uczniowie klasy II c uczyli się jak dbać o
zdrowie. W tym czasie poznawali jak funkcjonuje organizm człowieka,
jakie znaczenie ma przestrzeganie higieny, właściwe odżywianie i ruch na
świeżym powietrzu. Spotkali się z pielęgniarką i wysłuchali
bardzo pouczającej pogadanki, robili ,,portrety” bakterii i
wirusów, plakaty o zdrowiu i piramidy zdrowia. Przygotowali
także scenki dramowe z duchami w roli głównej, których
mottem były słowa: W ZDROWYM CIELE ZDROWY DUCH. Oglądając
prezentację o zdrowym odżywianiu zapoznali się przy okazji z
wynikami sondy, którą przed trzema laty przeprowadził szkolny Klub
Wiewiórka. Spontanicznie zaproponowali porównanie wyników i ponowny sondaż
wśród uczniów klas I-III. Już następnego dnia odwiedzili uczniów z 8 klas, a
informacje, które uzyskali mile wszystkich zaskoczyły. Okazało się bowiem,
że systematyczna praca nauczycieli we współpracy z rodzicami przynosi
efekty!
Wyniki badań z roku 2012 i 2015 były następujące:
Bez śniadania do szkoły w 2012 r. przyszło 24% uczniów, a w 2015 r. 12%.
Zdrową kanapkę na drugie śniadanie miało w 2012 r. 57% uczniów, a w 2015 r.
już 76%. Z kolei słodycze przed trzema laty przyniosło do szkoły 22%
uczniów, a w bieżącym roku 17%. Cieszy więc, że nasi uczniowie odżywiają się
zdrowiej i wielu z nich może powiedzieć: WIEM, CO JEM!
II c zakończyła cykl lekcji o zdrowiu degustacją własnoręcznie przygotowanej
sałatki owocowej!
wychowawczyni: Małgorzata Gąbka
Turniej Rodzinny w tenisie
stołowym
Jesiennie i owocowo w klasie I a
Jesienne zabawy, obserwacje przyrodnicze,
kulinarne – sałatkowe „zmagania”, zachęciły pierwszoklasistów do
wykonania prac plastycznych o tematyce jesienno – owocowej. To
była świetna nauka, zabawa i „coś” na smaczek.
S. Wrzesińska
Turniej sportowy
W ramach projektu ZACHOWAJ RÓWNOWAGĘ, promującego między innymi
aktywność fizyczną, 13 października na
boisku "Orlik" odbył się Turniej Dzikich Drużyn w mini piłce
nożnej chłopców klas drugich i trzecich. Pięć drużyn rozegrało
10 meczy systemem "każdy z każdym". Wszystkie
mecze sędziował pan Andrzej Miszczak. Zaciętej rywalizacji
towarzyszył głośny doping koleżanek i kolegów. W finale, o
pierwsze miejsce walczyły drużyny z klas III a i III b.
Zwyciężyła reprezentacja klasy III a w składzie: Karol
Zarzeczny, Kacper Kamiński, Robert Nawrocki, Kamil Osmoliński,
Jakub Kostruba, Michał Szmit, Paweł Prus, Maciej Frączek i Rafał
Frączek. Drugie miejsce zajęła klasa III b, trzecie II b,
czwarte II c i piąte II a.
Trzy
najlepsze drużyny otrzymały
puchary ufundowane przez
zaprzyjaźnionego miłośnika sportu, któremu serdecznie
dziękujemy. Za tydzień odbędzie się kolejny turniej, tym razem
dla klas IV-VI. Zapraszamy.
K. Kostrzewska
20 października na boisku "Orlik" odbył się Turniej Dzikich
Drużyn w mini piłce nożnej. Była to druga tura turnieju
organizowanego w ramach projektu ZACHOWAJ RÓWNOWAGĘ. Tym razem
do rywalizacji przystąpiło pięć drużyn chłopców z klas IV-VI i
tak jak poprzednio rozegranych zostało 10 meczy systemem "każdy z każdym".
Wszystkie
mecze sędziował pan Andrzej Miszczak. Zwyciężyła drużyna w
składzie: Mateusz Malec, Jakub Jabłoński, Maciej Siek, Dawid
Nowak, Gabriel Cajzer, Kacper Uniłowski, Dawid Rapa i Przemysław
Malec. Najlepszymi zawodnikami obu turniejów - uhonorowanymi
statuetkami - zostali: Karol Zarzeczny /III a/ i Kamil
Olesiński /VI a/.
Puchary dla trzech drużyn oraz statuetki
ufundował zaprzyjaźniony miłośnik sportu młodzieżowego, któremu
jeszcze raz serdecznie dziękujemy.
K. Kostrzewska
Jesienią zdrowo się odżywiamy
Jesień to pora roku obfitująca w świeże
owoce i warzywa. Pamiętając o tym, uczniowie klasy II b wraz z
wychowawczynią zorganizowali w klasie dzień owocowy i dzień
warzywny. W ramach owocowego dnia dzieci samodzielnie
przygotowywały sałatki owocowe, które były świetnym
uzupełnieniem drugiego śniadania. Kolejnego dnia na stołach
królowały warzywa w postaci przetworów przyniesionych z domowych
spiżarni . Dzieciaki z wielkim apetytem zajadały marynowane i
kiszone ogórki, paprykę i groszek. Degustowały dżemy, powidła i
soki. Wszystkim bardzo smakowały te zdrowe, jesienne smakołyki.
Małgorzata Rapa
Będziemy w telewizji
10 czerwca 2014 r. w Szkole Podstawowej w
Bychawie realizowany był materiał do spotu telewizyjnego
promującego program Unii Europejskiej „Owoce w szkole”.
W nagraniach wzięli udział uczniowie klasy I a i klasy II b.
Pierwszaki delektowały się owocami i soczkami. Dzieciaki z II b
w ramach zajęć technicznych przygotowały w grupach pyszne i
zdrowe smakołyki z owoców i warzyw. Pani Dyrektor Małgorzata
Tudrujek udzieliła wypowiedzi na temat uczestnictwa uczniów klas
I-III w programie „Owoce w szkole”.
Po zakończonych nagraniach uczniowie zrobili zdjęcia z ekipą
telewizyjną.
/Anna Rymarz, Jolanta Stoczkowska/
Jemy owoce w
szkole
Pijemy mleko
w szkole
Drugie
śniadanie w szkole
Drugie śniadanie jest posiłkiem zapewniającym organizmowi systematyczny
„dopływ” energii
i składników pokarmowych, co gwarantuje utrzymanie
odpowiedniego poziomu koncentracji w czasie lekcji i przekłada się na wyniki
w nauce. Uczniowie którzy nie spożywają drugiego śniadania osiągają gorsze
wyniki w przedmiotach wymagających skupienia, częściej skarżą się na bóle
głowy, złe samopoczucie, rozdrażnienie i konflikty z rówieśnikami. Drugie
śniadanie pozwala kształtować prawidłowe nawyki żywieniowe.
Uczniowie ze Szkoły Podstawowej w Bychawie przestrzegając zasady zdrowego
żywienia spożywają
w szkole zdrowe drugie śniadanie.
/Elżbieta Małecka/
Gazetki ścienne
Klasa V a dba o zdrowie
Uczniowie klasy V a w ramach
projektu Zachowaj Równowagę realizowali następujące zadania:
• obejrzeli film z Pascalem Brodnickim na temat zdrowego żywienia,
• wzięli udział w teście wiedzy dot. piramidy żywieniowej i zasad zdrowego
żywienia,
• przygotowali „Sałatkę bystrego ucznia”,
• urządzili parapetowy ogródek warzywny.
/Elżbieta Małecka/
Spacer do parku
Dnia 8 kwietnia 2014 r. uczniowie klasy III d wybrali się na
wiosenny spacer do parku. Wszystkim dopisywał dobry humor, gdyż
piękna pogoda tego dnia zachęcała do spędzania czasu na świeżym
powietrzu. Dzieci miały czas na dowolne zabawy. Jedni
wypatrywali żab w trawie, inni pluskali się w orzeźwiającej
źródlanej wodzie oraz urządzali wyścigi. Był to zdrowo i wesoło
spędzony czas.
/Elżbieta Małecka/
Powitanie
wiosny w klasie III d
21 marca 2014 r. uczniowie klasy III „d” postanowili uroczyście
powitać nadejście wiosny. W tym dniu przygotowali owocowe
koreczki, a następnie wybrali się na wiosenny spacer nad rzekę w
celu utopienia marzanny. Z piosenką na ustach i wesołymi
okrzykami uczniowie wrzucili kukłę do wody. Trochę zmęczeni
długą wędrówką, ale z uśmiechami na twarzach wrócili do szkoły.
Szybko zniknęły z talerzy wcześniej przygotowane smakołyki, gdyż
apetyt po wyczerpującej drodze dopisywał. Wszyscy stwierdzili,
że był to przyjemnie i zdrowo spędzony czas.
/Elżbieta Małecka/
Wycieczka do mleczarni
Dnia 17 marca 2014 r. uczniowie klasy III d
odwiedzili Okręgową Spółdzielnię Mleczarską w Bychawie. Dzieci
dowiedziały się w jaki sposób powstaje masło, twaróg, ser żółty,
maślanka i śmietana. Zobaczyły jak wielu ludzi musi pracować,
aby do naszych domów mogły trafić wyżej wymienione produkty.
Miłym akcentem naszego spotkania był zdrowy poczęstunek w
postaci serowych koreczków i smacznych krówek. Wszyscy
przekonali się, że mleko i przetwory mleczne są bardzo zdrowe i
potrzebne do prawidłowego rozwoju.
/Elżbieta Małecka/
Zimowe zabawy na śniegu
Dnia 5 lutego 2014 r. wykorzystując piękną pogodę
uczniowie klasy III d wybrali się na długi spacer, w
czasie którego musieli przejść „ Zimowy tor przeszkód”. Do
pokonania mieli: wysokie zaspy, pagórki, rzuty śnieżkami do
celu, chodzenie po śladach kolegów, rysując wyznaczone kształty.
Roześmiane i rumiane buzie świadczyły o tym, że był to zdrowo i
wesoło spędzony czas na świeżym powietrzu.
/Elżbieta Małecka/
Zima to wspaniały czas na aktywną zabawę na powietrzu – każde
dziecko przyzna, że nie ma nic radośniejszego od sanek, łyżew
czy rzucania śnieżnymi kulkami. Korzystając z okazji, że była
przepiękna, słoneczna pogoda i kusił swą bielą śnieg 5 lutego
2014 r. uczniowie klasy III c wraz z
wychowawczynią postanowili oddać się zimowym szaleństwom.
Wesołym okrzykom, wspólnym zabawom na śniegu nie było końca…
/Dorota Drążek/
„Zdrowe ferie”
23 stycznia, w mroźny, słoneczny dzień uczniowie klasy V a wraz
z zaprzyjaźnionymi przedstawicielami innych klas, udali się na
wycieczkę do Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Bychawie.
Na terenie spółdzielni powitała nas pani prezes Zofia Popławska.
Przy poczęstunku złożonym z produkowanych w Bychawie serów i
krówek zostaliśmy zapoznani z historią zakładu. Poznaliśmy
wszystkie produkty oferowane przez bychawską mleczarnię. Pani
prezes przedstawiła nam tajemnice i sekrety technologii
produkcji serów, a także podkreśliła znaczenie produktów
mlecznych w prawidłowym żywieniu.
Następnie mieliśmy okazję zobaczyć zakład mleczarski od środka.
Zwiedziliśmy halę produkcyjną, mieliśmy możliwość zobaczenia
produkcji sera, masła i twarogu. Nasz podziw wzbudziły maszyny
służące do produkcji i pakowania nabiału.
Na koniec, przekonani o ważnej roli mleka i przetworów mlecznych
w codziennej diecie udaliśmy się na „zdrowe” zakupy w firmowym
sklepie.
/Anna Woch, Marzena Kasperek/
Turniej Rodzinny w tenisie
stołowym
W sobotę 14 grudnia 2013 r. po raz
siódmy w naszej
szkole odbył się Turniej Rodzinny w tenisie stołowym w którym
wzięło udział 21 drużyn. Każda składała się z rodzica i dziecka. Byli
głównie tatusiowie, ale i kilka mam.
Wszyscy walczyli
o zwycięstwo w miłej i sympatycznej atmosferze i co najważniejsze wspólnie, aktywnie spędzili sobotnie przedpołudnie.
Trzy najlepsze drużyny
otrzymały
puchary zakupione
przez Uczniowski Klub Sportowy
„Podkowa" w ramach
dotacji z budżetu Gminy Bychawa na zadania z zakresu kultury fizycznej. Każda drużyna otrzymała pamiątkowy dyplom
i medal. Wszystkim uczestnikom serdecznie dziękujemy i zapraszamy za rok.
Zwycięzcy turnieju:
I miejsce -
Stanisław Zdybel / IV b/ z tatą Robertem
II miejsce
- Jagoda Kamińska /VI b/ z tatą Piotrem
III miejsce - Marcin Wieczorkiewicz /VI a / z tatą Grzegorzem
Wyniki>>
/K. Kostrzewska/
Broszura dla rodziców
Broszura dostępna w bibliotece szkolnej i u wychowawców klas.