Program dla szkół
źródło: www.programdlaszkol.org
„Program dla szkół” to unijny program polegający na
dostarczaniu dzieciom owoców i warzyw oraz mleka i produktów mlecznych. To
kontynuacja dotychczasowych programów „Owoce i warzywa w szkole” i „Mleko w
szkole”, które od roku szkolnego 2017/2018 stanowią jedno działanie.
Program ma propagować wśród dzieci zdrowe nawyki żywieniowe poprzez
udostępnianie im produktów mlecznych oraz owocowo-warzywnych, tak, by dzieci
od najmłodszych lat polubiły ich naturalny smak. Oprócz promowania zdrowej
diety program ma również pokazać dzieciom skąd pochodzą owoce i warzywa oraz
produkty mleczne, jak są uprawiane i produkowane.
Od roku szkolnego 2017/2018 wszystkie szkoły podstawowe mogą brać udział
udziału w nowym „Programie dla szkół”, dzięki któremu dzieci rozpoczynając
naukę w szkole podstawowej będą uczyły się prawidłowych nawyków
żywieniowych, a w szczególności poznawały walory diety bogatej w owoce i
warzywa oraz produkty mleczne.
W nowym programie szkolnym mogą uczestniczyć dzieci z klas I–V szkół
podstawowych.
W roku szkolnym 2017/2018 program obejmuje ok. 1,8 mln uczniów. Dzieci będą
otrzymywały bezpłatnie, kilka razy w tygodniu przez 20 tygodni w roku
szkolnym, owoce i warzywa oraz soki, a także mleko i przetwory mleczne. Aby
zwiększyć atrakcyjność i skuteczność programu rozszerzono katalog produktów,
tak aby dzieci miały możliwość poznać i polubić nowe smaki. Program ma
kreować prozdrowotne postawy i zachowania dzieci, dlatego będą im
udostępniane produkty o wysokich walorach zdrowotnych, świeże i
niskoprzetworzone:
- owoce (jabłka, gruszki, truskawki, śliwki) i warzywa (marchew,
rzodkiewki, papryka, pomidorki, kalarepa) oraz soki,
- mleko spożywcze oraz naturalne produkty mleczne: jogurt, kefir,
serek twarogowy.
Aby skutecznie kształtować nawyki żywieniowe dzieci samo udostępnianie im
produktów nie wystarczy. Dlatego dzieci będą uczestniczyły w specjalnych
działaniach edukacyjnych prowadzonych zgodnie z wytycznymi MEN przez szkoły,
a mającymi na celu naukę samodzielnego dokonywania właściwych wyborów
żywieniowych oraz poszerzenie wiedzy dzieci na temat pochodzenia owoców i
warzyw oraz produktów mlecznych, zdrowej diety i innych powiązanych
zagadnień.
Działania edukacyjne
Działania edukacyjne stanowią obok udostępniania dzieciom owoców, warzyw i produktów mlecznych jeden z głównych elementów Programu dla szkół. Dzięki nim dzieci uczą się zasad zdrowego odżywiania, w szczególności poznają korzyści diety bogatej w owoce, warzywa i produkty mleczne, a także uczą się o ich pochodzeniu, uprawie i produkcji oraz m.in. jak postępować, aby nie marnować żywności.
Materiały edukacyjne do pobrania:
Broszura dla dzieci:
Ekipa Chrumasa na tropie zdrowego żywienia – Ciekawostki i ćwiczenia na tropie
zdrowego żywienia ►►►
pobierz
Poradnik dla rodziców:
Zasady zdrowego żywienia – Wskazówki, pomysły i porady dla rodziców dzieci w
klasach I-V ►►►
pobierz
Podstawowe zasady prawidłowego żywienia ►►► pobierz
7